Rumænien fastsætter loftspris på €91/MWh for solenergi i første auktion af vedvarende energi

Rumænien har fastsat en loftspris på €91 ($99,33)/MWh for solenergi i sin første auktion af vedvarende energi. Denne udbudspris er et godt niveau for nationens første kontrakt-for-forskel (CfD) auktion, men advarer om, at visse aspekter af det foreløbige lovforslag kunne påvirke ordningens bankbarhed betydeligt.

Rumæniens Energiministerium har fastsat en maksimal udbudspris på €91/MWh for solprojekter og €93/MWh for vindprojekter i sin første auktion af vedvarende energi under en CfD-ordning.

CfD-auktionen, der først blev annonceret sidste år, har en samlet kapacitet på 5.000 MW fordelt på to auktioner. Den første øvelse på 2.000 MW forventes at finde sted i de kommende uger, mens en auktion på 3.000 MW forventes i 2025. Auktionerne vil blive lige delt mellem sol og landvind, med forventede projektstørrelser mellem 5 MW og 200 MW.

Varigheden af CfD-aftalen vil være 15 år fra datoen for kommerciel drift. EU-Kommissionen godkendte projektet tidligere på måneden med en finansieringspakke på €3 milliarder gennem sin Moderniseringsfond.

Rumæniens Energiministerium har for nylig opdateret udkastet til sin CfD-aftale. Mens mange principper stadig er i overensstemmelse med dem, der tidligere blev annonceret, er en nøgleændring, at CfD-beneficiaries nu skal sælge al elektricitet på centraliserede markeder.

Mihaela Nyerges, administrerende partner hos advokatfirmaet Nyerges & Partners, fortalte pv magazine, at udbudsprisen er "et godt maksimum," men sagde, at visse aspekter af lovgivningen forbliver "røde flag", der kunne påvirke ordningens bankbarhed betydeligt.

"Et af dem er, at CfD-modparten ikke har nogen forpligtelse over for producenterne, hvis CfD-betalingerne ikke foretages på grund af likviditetsmangel i den tildelte CfD-fond," sagde Nyerges. "Derudover er det ikke tilladt for modtageren at modregne fremtidige betalinger fra CfD-modparten med dem, der er udestående fra sidstnævnte."

Et andet sted er beslutningen om at give CfD-modparten ret til at ophæve aftalen af bekvemmelighed "i strid med ordningens stabilitet, hvilket er afgørende for at sikre dens bankbarhed," sagde Nyerges.

Hun forklarede, at kompensationen for ophævelsen ville blive beregnet ud fra historiske referencepriser, hvilket "måske ikke er en retfærdig repræsentation af de CfD-betalinger, som producenterne ville have opnået, hvis ophævelsen ikke var sket."

CfD-modtagerne vil ikke modtage CfD-betaling for tidsintervaller med negative priser, hvilket Nyerges sagde er "bekymrende fra et synspunkt om pengestrømsforudsigelighed." Hun tilføjede dog, at tilgangen afspejler det britiske system, "som blev brugt som en kilde til inspiration."

Rumæniens Energiministerium accepterer feedback på sit udkast indtil den 25. marts, hvorefter det forventes at offentliggøre den endelige version sammen med Initiativordren til auktionen, der vil give flere detaljer om auktionskrav og de fulde kriterier for berettigelse. Nyerges sagde, at hun forventer, at auktionen vil blive lanceret i løbet af de næste par uger.

Den rumænske regering øgede sine mål for vedvarende energi mod slutningen af 2023. Dens nuværende plan er, at 36% af nationens energi skal komme fra vedvarende kilder inden 2030, med 8,3 GW sol og 7,6 GW vind, mens den planlægger at fase kul ud inden 2032. Landet nåede 2,9 GW solkapacitet ved udgangen af 2023.


Overvejer du Solenergi?
Billigsolceller leverer solcelleløsninger og serviceydelser til alle, der har et ønske om grøn energi og sund økonomi og har i dag Danmarks billigste udvalg af solcelleanlæg.

For rådgivning eller spørgsmål, kontakt os

- Danmarks billigste solcelleanlæg

info@billigsolceller.dk
Nydamsvej 13, 6040 Egtved
CVR: 36 49 99 23